Laatste nieuws:
Ongewenste patronen doorbreken - 4 tips

Ongewenste patronen doorbreken – 4 tips

Kom je keer op keer vast te zitten in dezelfde patronen? Deze tips helpen je om patronen te doorbreken en betere gewoontes aan te leren.

1. Word je bewust van ongewenste patronen

Breinen zijn gek op herhaling. Want door dingen steeds hetzelfde aan te pakken bespaart je brein een hoop energie. Super efficiënt, maar als je brein een patroon heeft aangeleerd dat niet zo wenselijk is, zit je met de gebakken peren. Zo’n patroon is namelijk niet zomaar doorbroken en vervangen door iets beters.

Maar de eerste stap is dat je je in ieder geval bewust wordt van je herhalende patroon. En dat vereist een beetje zelfkennis en openheid. Kun je zien hoe je keer op keer hetzelfde drama meemaakt en hoe jij dit zelf veroorzaakt? Je kan bijvoorbeeld patroon hebben van constant teveel hooi op je vork nemen. Of ongezond eten als je je me zielig of ellendig voelt. En misschien zie je ook onwenselijke patronen bij vrienden en familieleden. In relaties, gezondheid of (een gebrek aan) zelfzorg.

Welke onwenselijke patronen doorloop jij regelmatig? Wat zijn de obstakels die keer op keer terugkeren in jouw leven? Kun je zien hoe jij de gemeenschappelijke factor bent in al die situaties? Vraag het eens aan goede vrienden: ‘In welke valkuilen stap ik keer op keer volgens jou? De kans is groot dat het antwoord nuttig en verfrissend is.

2. Selecteer één patroon dat je wilt doorbreken

Misschien ben je helemaal voor verandering, maar je brein niet. Ja, wel het gedeelte waarmee je nu bewust nadenkt over hoe geweldig je je leven gaat maken. Maar niet met het gedeelte van je brein dat uiteindelijk verantwoordelijk is voor gewoontes en patronen. Je patronen van binnenuit veranderen kost aandacht en energie – twee dingen waar je niet eindeloos veel van hebt. Dus is het belangrijk dat je strategisch denkt en liefst één patroon probeert te doorbreken per keer.

Dus niet stoppen met roken, tien kilo afvallen, je eetpatroon omgooien, een nieuw handschrift aanleren, je relatie verbeteren én stoppen met nagelbijten. Eén ding, het patroon dat op dit moment het meest belangrijk is voor jou. Wellicht de onwenselijke gewoonte die het meeste leed veroorzaakt bij jou of anderen – begin daar. De rest komt later.

3. Kies een nieuwe versie van jezelf

Ik ben jaren bezig geweest met minder vlees eten. En dat was allemaal prima, maar het was iedere keer opnieuw weer een discussie met mezelf. Dan wilde ik eigenlijk geen vlees eten, maar was er een heerlijk gerecht beschikbaar en at ik het tóch.

Dat veranderde toen ik mijn eerste keer terug kwam uit India. Ik had daar als experiment drie maanden vegetarisch gegeten, en dat beviel me zo goed dat ik hier ook vega wilde eten. En nu was het ineens heel eenvoudig om het vlees te laten staan. Waarom? Omdat ik mijn identiteit had aangepast. Het is een enorm verschil:
-Ik neem geen vlees, want ik wil minder vlees eten.
-Ik ben vegetariër.
De eerste situatie gaat over wat ik doe of niet doe. De tweede situatie gaat over mijn identiteit. Het is wie ik denk te zijn, waardoor mijn trots erbij wordt betrokken. Mijn ego wil niet in een identiteitscrisis belanden, dus ik eet gewoon geen vlees. Zonder moeite.

Denk eens na over de gewoontes en patronen die je probeert te doorbreken. Zie je jezelf als een roker die probeert te stoppen, of als niet-roker? Ben je iemand die opvliegerig is maar rustig probeert te blijven, of ben je een kalm persoon? Kies een nieuwe identiteit. ‘Ik probeer minder suiker te eten’ is iets anders dan ‘ik eet geen geraffineerde suiker.

4. Verander in kleine stappen

Twee stappen vooruit, één stap terug – dat is hoe persoonlijke groei werkt. En dat is prima. Groei gaat niet in een rechte lijn en je zult af en toe terugvallen. Vooral als je moe bent, verdrietig, boos of overweldigd. En dat is oké, het is wat het is. Veranderen kost tijd. En die tijd kun je nemen, want als het je lukt om die verandering door te voeren dan is het voor de rest van je leven. Als je een jaar nodig hebt om je suikerverslaving overboord te gooien, dan is dat maar zo. Je zult er vervolgens decennia van profiteren, dus wat geeft het dat je aanpassing een paar maanden uitloopt?

Zet kleine, liefdevolle stappen. Eén voor één, neem je tijd. Alles wat de moeite waard is kost moeite. En Rome is ook niet in één dag gebouwd. Geen idee wat dat hiermee te maken heeft, maar dat is wat mensen zeggen.

Bron: So Chicken
Foto: Pixabay

Facebook21
Twitter
Follow Me
Tweet