Het is een bepaald onplezierige tijd geweest de afgelopen maanden en nog is het niet altijd even leuk. Een lockdown, amper tot geen sociale contacten, maatregelen die werden teruggeschroefd en nog veel meer. Daarnaast soms zulke onduidelijk communicatie over constant veranderende maatregelen, dat heel wat mensen niet meer wisten waar ze zich aan moesten houden.
Positief en hartverwarmend
Maar waren er ook positieve kanten aan heel deze situatie? We stelden de vraag aan een grote groep mensen en de reacties waren zowel positief als hartverwarmend. Het bleek maar weer eens dat mensen zich ook in de naarste situaties kunnen warmen aan hun positieve ervaringen. Mensen die altijd werken en in deze situatie hun partner en gezin weer hebben ‘ontdekt’. Die genieten van het helpen bij huiswerk, meer tijd hebben voor hun gezin, hun, soms al oude, dieren en klussen waar nooit tijd voor was of werd gemaakt. Spelletjesavonden, kampen maken in de tuin en veel meer contact met de familie, het weer in gesprek zijn met elkaar.
De eerste stappen van je kind
Natuurlijk zijn er ook veel voordelen van het thuiswerken, zoals een uurtje later opstaan. Maar voor de mensen die toch gaan werken, is het ontbreken van de files een verademing. Niet getroffen worden door ziekte, zodat je elke dag de zon op ziet komen en met een glimlach de wereld tegemoet kijkt. Meer steun van je partner die nu voortaan thuis werkt en je zelf een pijnlijk kwaal hebt. Ouders die gezelschapsspelletjes met hun kinderen herontdekken en van dichtbij het leren stappen van hun jongste konden zien. Wat anders voorbehouden zou zijn aan de mensen van de crèche.
Saamhorigheid
De tuin omtoveren van een jungle naar een aangename tuin en zo ontdekken dat je groene vingers hebt. Spontaan grapjes maken met mensen als je je karretje terugzet bij de winkel, waar mensen met een glimlach staan te wachten tot het hun beurt is. Elke dag genieten van kleine dingen, zoals een nieuw zoontje en zijn grotere broertje. De saamhorigheid, de beertjes in de ramen, elke avond om 20:00 zingen of klappen, de witte lakens, een steunbetuiging aan alle werkenden mensen in de frontlinie. Waaruit ook voortkwam dat buren elkaar beter hebben leren kennen.
Steeds meer verbondenheid
Maar ook samen eten, je collega’s vaker zien door overleg via Skype. De lokale middenstand en horeca (her)ontdekken. Geen geduw en gedrang meer, de ruimte die mensen elkaar geven. Je buren beter hebben leren kennen, elkaar steunen en boodschappen voor elkaar meebrengen. Coronaproof acties organiseren, zoals een plantenactie of ontbijtmandjes voor Moederdag morgen. Ondanks dat mensen door deze situatie grimmiger zijn, blijkt er steeds meer verbondenheid te zijn en is er meer tijd voor een spontaan praatje dan vroeger.
Genieten van de natuur
De agenda die redelijk overbodig is en geen sociale en tijdsdruk meer uitoefent op het gezinsleven. Nieuwe mensen leren kennen, die een fantastische hulp waren en die nu heel goede vrienden zijn geworden. De rijkdom van je tuin herkennen, (klein)kinderen weer zien, de rust op straat en genieten van de natuur. Mensen in de zorg die er nog meer van genieten hun bewoners te helpen en bij te staan als ze zich eenzaam voelen. Zeker nu het bezoek beperkt is.
We zitten nog steeds in een twijfelachtig tijdperk, maar van de positiviteit van veel mensen word je zelf ook vrolijk en het belicht de zonkanten, in plaats van dat de schaduwkanten benadrukt worden!
NN