Reeds geruime tijd trachten cybercriminelen zich te nestelen op het 2dehands.be platform, waar kopers en verkopers elkaar kunnen vinden. Zij doen zich voor als legitieme koper en vragen of de communicatie via Whatsapp verder kan gaan. Van zodra u met de tegenpartij een gesprek aangaat, blijkt al snel dat deze ver weg woont en niet kan langs komen. Er wordt gevraagd om via DHL, UPS, … het pakket te versturen.
U krijgt een link die verwijst naar de koeriersdienst. Echter dient u al snel uw bankkaart boven te halen om uw identiteit te bevestigen of om enkele euro’s te betalen voor de verzending. Echter zal u achteraf merken dat u meer betaald hebt dan enkele euro’s en dat er een groot bedrag van uw bankrekening gegaan is.
2dehands is een betrouwbaar platform, maar pas op!
Wij raden daarom aan om steeds voorzichtig te zijn bij aan- en verkopen op 2dehands.be. Het is een betrouwbaar platform, doch criminelen maken er gebruik van om u te misleiden en trachten ze u buiten het platform van 2dehands.be te krijgen. Hierdoor is controle voor de veiligheidsdiensten van 2dehands.be niet meer mogelijk. 2dehands.be heeft een eigen chatfunctie. Van zodra de frauduleuze verkoper door de mand valt, wordt deze geblokkeerd en krijgt u een melding van 2dehands.be. Indien u toch buiten het platform gaat om een bepaalde reden, let dan zeker steeds op het internetadres waarnaar u verwezen wordt. Controleer de adresbalk en vergelijk deze met de echte website van DHL, UPS, … .
Bent u toch slachtoffer geworden? Licht uw bank in en geef deze informatie door aan 2dehands.be. Dien zeker klacht in bij uw lokaal politiekantoor. Neem alle communicatie mee alsook internetadressen waarop u geklikt hebt en, indien van toepassing, bankafschriften waar de frauduleuze verrichtingen zichtbaar op zijn.
Meer informatie via de site van 2dehands.be
Bron: PZ Grens
Foto: Pixabay