Een creosoteerder was iemand die hout dompelde in creosootolie om bederf te weren. Creosoteren is een methode voor de verduurzaming van hout waarbij in een vacuüm omgeving onder druk creosootolie gedurende minimaal een uur bij 125 graden Celsius wordt aangebracht.
Fixatiefase
Na afloop van vacuüm-druk-fase wordt de impregneervloeistof teruggepompt en wordt opnieuw vacuüm getrokken om alle overtollige middel terug te voeren naar de voorraadtank. Daarna volgt nog de fixatiefase waardoor de creosootolie niet meer kan uitlogen. De kleur van gecreosoteerd hout is zwart/bruin.
Olieachtige vloeistof
Vroeger werd het hout in de creosootolie gedompeld, waardoor meer olie bleef ‘aanhangen’. Creosootolie is een olieachtige vloeistof met bederfwerende eigenschappen, die wordt gemaakt door destillatie van steenkoolteer. Door zacht hout te creosoteren wordt de levensduur van dit hout +/- 25 jaar verlengd.
Klassiek houtverduurzamingsmiddel
Het is een klassiek houtverduurzamingsmiddel en nu verboden wegens de schadelijke bijeffecten. Voordeel was dat er geen voorbereidingen nodig waren, zoals ontvetten of schuren, het kon direct aangebracht worden. Muren van schuren, schuttingen, spoorbielzen, telegraaf- en vlaggenmasten werden ermee verduurzaamd. De carbolineum kleurt het hout helder- tot donkerbruin. In de open lucht treedt een donkere verkleuring op, waardoor een object na verloop van tijd een zwart uiterlijk krijgt.
Verbod op gecreosoteerd hout vanaf 30 april 2023
De Europese Commissie heeft op 14 oktober 2022 besloten dat er vanaf 30 april 2023 een verbod geldt op gecreosoteerd hout voor alle toepassingen in de agrarische sector, binnen de gehele Europese Unie.
Foto: Pixabay
Paul Witters