Oude en vergeten beroepen van vroeger faliemaakster

Oude en vergeten beroepen van vroeger: faliemaakster

Een faliemaakster was een maakster van een falie. Dit is een grote rechthoekige zwarte doek van zwarte stof die door vrouwen over het hoofd of over de schouders werd gedragen. Een falie is een middeleeuws en in de negentiende of twintigste eeuw in onbruik geraakt dameskledingstuk. De afmetingen zijn ca. 3 meter, afhankelijk van de lichaamslengte van de vrouw, bij ca. 1 meter.

Verschillende draagwijzen

Vrouwen droegen dit kledingstuk, onder andere, bij het ter kerke gaan. Men kon het gehele lichaam tot aan de enkels in een falie hullen, met het gezicht vrijwel geheel verborgen. Bij het dragen werd het kledingstuk aan de ondermuts bevestigd met een speld of het werd los over de schouders gehangen. Aan de voorzijde werd het met de handen bij elkaar gehouden. Er waren, streekafhankelijk, verschillende draagwijzen.

Rouwdracht

De falie was in delen van de Nederlanden onderdeel van de rouwdracht. Omdat een falie een kostbaar kledingstuk was dat niet iedereen kon bezitten, werden falies verhuurd. Aan het gebruik van het kledingstuk kwam, door het vermoeden van besmetting via gehuurde falies, in elk geval een einde in 1866, tijdens een cholera-epidemie. In sommige delen van het land droeg men tot in het begin van de twintigste eeuw een falie als rouwkleding. De falie heeft veel overeenkomsten met een huik en wordt in sommige literatuur beschouwd als de opvolger daarvan.

Paul Witters

Foto: Freepik

Facebook12
Twitter
Follow Me
Tweet