Laatste nieuws:
Phishing-pogingen en andere rare WeTransfer-imitaties

Phishing-pogingen en andere rare WeTransfer-imitaties

Meestal vinden ze bij WeTransfer imitatie de beste vorm van vleierij en laten ze het daarbij. Maar als het om een enorm populaire service voor het versturen van bestanden gaat, kan imitatie meer kwaad dan goed doen.

Phishers

Dit artikel helpt je te ontdekken of je communiceert met de service van WeTransfer of met mensen die doen alsof zij WeTransfer zijn (vanaf nu ‘de phishers’ genoemd) en ondertussen je inloggegevens willen stelen of malware op je systeem willen installeren.

Nooit zomaar contact met je opnemen

Om te beginnen: het team van WeTransfer zal nooit de volgende informatie van je vragen en ook nooit zomaar contact met je opnemen om:

  • je e-mailadres of andere accountgegevens, zoals wachtwoorden, te bevestigen,
  • te vragen om een transfer te downloaden via een downloadlink,
  • je volledige kaartnummer of persoonlijke bankgegevens op te geven,
  • te bellen. Ze bieden immers geen telefonische ondersteuning.
Checklist

Mocht je een verdacht bericht ontvangen van iemand die zich uitgeeft voor WeTransfer, maar daar niet 100% zeker van zijn, dan is dit een goede checklist:

  • Is de lay-out anders dan de lay-out die je gewoonlijk ziet als je een WeTransfer-mail opent? Gebruik dan niet de downloadknop of link.
  • Moet je je e-mailadres of wachtwoord invoeren om de transfer te downloaden? Controleer dan bij de afzender of ze je een transfer met wachtwoordbeveiliging hebben gestuurd. Als je de afzender niet herkent of geen transfer verwacht, moet je heel voorzichtig zijn.
  • Verwijst de downloadknop je naar het WeTransferdomein (https://wetransfer.com)? Zo niet, dan worden de bestanden ergens anders gehost en kun je ze nooit veilig downloaden. Je kunt dit controleren door de link te kopiëren en in je adresbalk te plakken, zonder op Enter te drukken.
  • Controleer het adres dat in de hoofdtekst van de e-mail wordt vermeld. Als de transfer niet afkomstig is van iemand die je kent of duidelijk nep is, moet je de downloadlink niet gebruiken.
  • Als de e-mail ‘WeTransfer Plus’ vermeldt, kun je deze negeren. WeTransfer heeft de naam voor deze betaalde dienst bijgewerkt van ‘WeTransfer Plus’ naar ‘WeTransfer Pro’.
  • Controleer het adres van de afzender. WeTransfer stuurt service gerelateerde e-mails altijd vanaf ‘…@wetransfer.com’. Open de downloadlink niet als de e-mail vanaf een ander adres wordt verzonden. (Soms stuurt WeTransfer marketingmails vanaf verschillende adressen. Als je contact opneemt met het ondersteuningsteam, sturen ze je een e-mail vanaf ‘@wetransfer.zendesk.com)
  • Houd er rekening mee dat e-mails vanaf ‘…@wetransfer.com’ niet garanderen dat zij deze e-mail daadwerkelijk hebben gestuurd. Blijf dus alert, ook al lijkt WeTransfer de afzender te zijn.
  • Controleer het adres waarnaar de e-mail is verzonden. Er wordt een verhuismail alleen naar je eigen e-mailadres gestuurd, niet naar ‘onbekende ontvangers’ of naar andere adressen. Als je dus een ‘Bcc’ vindt, is dat een duidelijk bewijs dat de e-mail niet van WeTransfer komt.

Log niet in, voer je inloggegevens niet in en klik niet op de downloadlink in een verdachte ‘transfer’-e-mail.

Neem bij twijfel contact op

Heb je vragen over e-mails of denk je dat je een phishing/verdachte e-mail hebt ontvangen? Neem dan contact op met het supportteam om dit te melden. Vergeet niet om de betreffende e-mail als bijlage mee te sturen of om die door te sturen.

Bron: WeTransfer

Foto: Pixababy

 

Facebook12
Twitter
Follow Me
Tweet