Criminelen proberen steeds vaker om je via mail te misleiden om geld over te schrijven of de code van je bankkaart in te geven. Om je alert te maken voor hun manier van werken, organiseren de dienstencentra drie infosessies met medewerking van de lokale politie.
Bankkaart-phishing
Bij bankkaart-phishing proberen fraudeurs je bankkaart en bijhorende codes te pakken te krijgen. Dat doen ze door te beweren dat je debetkaart moet worden vervangen.
Hoe gaan fraudeurs te werk?
Je ontvangt een e-mail of sms, die zogezegd van je bank komt. Daarin staat dat je oude debetkaart aan vervanging toe is. Via de link in de e-mail of de sms kom je terecht op de valse website. Daar vragen de fraudeurs je om je persoonlijke gegevens en je kaartnummer in te vullen. Vervolgens moet je de huidige pincode ingeven en een nieuwe pincode kiezen. Tenslotte willen ze dat je de huidige debetkaart opstuurt met de post. Zo hebben criminelen in één klap je kaart en je codes. Soms gaan oplichters zo ver dat ze proberen om bij jou thuis binnen te geraken, zogenaamd onder het mom van hulp te bieden. Eens binnen doen ze dan samen met jou allerlei verrichtingen, waarbij ze je code en je bankkaart proberen te bemachtigen.
Drie infosessies
In samenwerking met de politie van Zone Grens organiseren de dienstencentra deze maand drie infosessies, één in elk dorp. Een preventieagent deelt zijn tips om fraude te herkennen en voorkomen.
Praktisch
Maandag 28 april van 09:30 tot 11:30 in Café Coda, Gooreind
Dinsdag 29 april van 09:30 tot 11:30 in het Wijkhuis, Loenhout
Woensdag 30 april 09:30 tot 11:30 in Ter Wezel, Wuustwezel
Deelnemen is gratis, maar schrijf je wel even in via de dienstencentra.
Toch slachtoffer?
Ben je in een moment van onoplettendheid toch in de val gelopen, bel dan onmiddellijk naar Card Stop op 078 170 170 om je kaart te blokkeren. Doe meteen aangifte bij de politie en breng ook je bank op de hoogte.
Bron: Lokaal bestuur Wuustwezel
Foto: Pixabay