Laatste nieuws:
Afbeelding tegen seksistisch en homofoob geweld - (c) Noordernieuuws.be

Eerste strafrechtelijke veroordeling van seksistisch en homofoob geweld

De correctionele rechtbank van Brussel veroordeelde de dader van een gewelddadige seksistische en homofobe aanval op een vrouw en haar homoseksuele vrienden in Brussel. Het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen trok, samen met Unia en het slachtoffer, met deze zaak naar de rechter. “Deze veroordeling is heel belangrijk omdat daarmee een grote stap wordt gezet in de strijd tegen seksistische en discriminatoire aanvallen in België”, aldus de twee instellingen.

Een zinloze aanval met zware bestraffing

Het slachtoffer verliet met een groep vrienden een cabaretvoorstelling toen een man die vrienden begon uit te schelden met homofobe beledigingen. Het slachtoffer kwam tussenbeide en werd zelf door de dader uitgescholden voor “vuile hoer”, waarna ze fysiek werd aangevallen. De aanval veroorzaakte ernstige verwondingen, waardoor ze een tijd niet kon werken.

De man werd door de rechter schuldig bevonden aan seksisme en mishandeling en geweldpleging met een discriminerend motief. Hij kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie jaar. Hij moet zich psychologisch laten begeleiden en verplicht deelnemen aan een zogenaamde ‘verantwoordingsgroep’ voor daders van misdrijven waarbij een slachtoffer is gevallen. Daders doen zo aan conflictbeheersing en worden zich bewust van de positie van het slachtoffer. Het slachtoffer kreeg een schadevergoeding van 9.000 euro. Unia en het Instituut ontvingen een symbolische schadevergoeding.

Seksisme: een ongekende erkenning

De rechtbank beoordeelt de belediging “vuile hoer” als seksisme, omdat het de waardigheid van een persoon ondermijnt op basis van diens geslacht. De rechtbank benadrukte dat deze uitspraak de minachting van de beklaagde uitdrukt voor een persoon die hij als minderwaardig beschouwt vanwege haar geslacht.

Deze rechterlijke beslissing helpt om de toepassing van de seksismewet uit 2014 in de openbare ruimte, die nog steeds weinig wordt gebruikt in rechtspraak, te verduidelijken.

Vooruitgang in intersectioneel geweld

Naast seksisme, heeft de rechtbank ook geoordeeld dat het motief van de slagen en verwondingen discriminatie op basis van genderexpressie en seksuele oriëntatie was.

Deze erkenning onderstreept de intersectionele dimensie van deze zaak en weerspiegelt de complexiteit van discriminatie die wordt ervaren door mensen die op meerdere manieren kwetsbaar zijn. Het was op basis van hun uiterlijk en genderexpressie dat de dader de slachtoffers als homoseksueel beschouwde, zonder dat dit verband noodzakelijkerwijs reëel was.

Een overwinning voor de strijd tegen discriminatoir geweld

Liesbet Stevens, adjunct-directeur van het Instituut: “Deze veroordeling versterkt de Belgische rechtspraak voor de thema’s die centraal staan in de missie van het Instituut en Unia: seksisme, gendergelijkheid en de strijd tegen discriminaties gelinkt aan gender en aan seksuele oriëntatie. Deze zaak is een pijnlijk voorbeeld van waartoe seksistische en homofobe retoriek kan leiden. Deze uitspraak is dan ook zeker relevant voor andere zaken. Het pleit in essentie voor meer respect voor alle vormen van diversiteit”.

“De rechtbank benadrukte dat het onaanvaardbaar is dat mensen zich onveilig voelen in de openbare ruimte vanwege hun geslacht, hun seksuele oriëntatie of genderexpressie. Naast het juridische luik, gaat het hier ook om het belang van symbolen. Het werpt opnieuw licht op de te vaak voorkomende aanvallen op LGBTQIA+-personen en op vrouwen. Daarnaast illustreert het ook de goede samenwerking tussen het Instituut en Unia in deze complexe dossiers”, besluit Els Keytsman, directeur van Unia.

 

Facebook8
Twitter
Follow Me
Tweet