Bij elke levensfase hoort een nieuwe woning: een klein appartement wordt een groter exemplaar en bij kinderen volgt een huis met tuin. Wie weet brengt een nieuwe job tussendoor een verhuis met zich mee en is op latere leeftijd een appartement niet handig? Op een nieuwe aankoop volgt de verkoop van je oude woning. Hoe coördineer je dat?
1. Eerst het huis…
Zoek eerst een nieuwe woning en verkoop daarna de oude. Dromen in daden omzetten, heet dat. Het nadeel van deze strategie is dat je al betaalt nog voor je je huis verkocht hebt. Dat doe je via een overbruggingskrediet.
Als je supersnel een koper vindt, dan plan je de verkoopakte nog vóór je aankoopakte en heb je die dure overbrugging niet nodig om de prijs te betalen. Handig!
2. … of eerst de centen
Wil je eerst weten hoe groot je budget is, dan verkoop je je eigen huis en zoek je daarna een nieuwe woning. Nadeel hierbij is dat je ook na de verkoopakte ergens moet wonen: maak een akkoord met de kopers of huur een tijdje tot je je droomhuis vindt.
3. Korting op de registratiebelasting
Een extra argument om eerst te verkopen: je vermijdt niet alleen het overbruggingskrediet, maar krijgt van de Vlaamse Belastingdienst een directe korting tot 12.500 euro.
Meeneembaarheid van je eerder betaalde registratierechten geniet je op 2 manieren: als directe korting wanneer je eerst verkoopt of via terugstorting enkele maanden later als je eerst koopt en pas erna verkoopt.
4. Niet vergeten: wanneer verhuizen?
Verlies, naast de financiële kant, ook het praktische aspect niet uit het oog: zorg dat je altijd ergens kan wonen. ’s Ochtends je verkoopakte bij de notaris en ’s namiddags je aankoopakte? Je spaart inderdaad een overbruggingskrediet uit en hebt meteen je meeneembaarheid. Alleen is het onmogelijk op enkele uren tijd een inboedel te verhuizen. Je spullen naar een opslagplaats brengen? Dat kost geld, tijd en moeite.
5. De sleutelovereenkomst
Speel het spel slim en sluit een sleutelovereenkomst: ofwel blijf je langer in je oude woning, ofwel trek je sneller in je nieuwe woning in. De timing van je aktes is minder belangrijk, financieel klopt het plaatje en verhuis, opruim en zelfs verbouwing worden makkelijk gecoördineerd!
Bron: Hebbes.be
Foto: Pixabay
JH