Tien dingen om na te kijken voor je een woning koopt

Tien dingen om na te kijken voor je een woning koopt

Een huis kopen is een van de belangrijkste beslissingen in je leven. Dan wil je er uiteraard niet al te licht overgaan, toch? Neem daarom deze checklist bij de hand wanneer je je droomwoning op de radar hebt! Zo vermijd je alvast de aankoop van de ‘kat in de zak’.

Een huis kopen zou nooit een impulsieve beslissing mogen zijn. Nochtans zijn er heel wat aankopers die achteraf spijt hebben van de woning die ze kochten. Volgens het Amerikaanse Domain zou één Amerikaan op drie achteraf toegegeven dat ze liever langer naar hun droomhuis zochten.

1. De buurt

Eén op vijf heeft trouwens een hekel aan de buurt. Laat dat nu net de omgeving zijn waarin je liefst de komende decennia dagelijks wilt thuiskomen en een gelukkig leven leiden. Check dus zeker de buurt en wat er allemaal te beleven valt. Belangrijk hierbij is dat je zelf een beeld schetst wat jouw ideale buurt is. Waar je dan nog op moet letten? Dat kan je hier ontdekken!

2. De woning

Uiteraard, de woning moet je wel degelijk checken. Maar in dit geval gaat het over de reden waarom het huis nu precies te koop staat. Probeer op een aangename, niet-opdringerige manier zoveel mogelijk informatie te winnen bij de eigenaar of makelaar. Dat helpt je al een stap vooruit om te bepalen of het ook jouw droomwoning kan zijn.

3. De buren

Krijg je niets los bij de eigenaar of de makelaar, dan is er niets verkeerd aan het induwen van de deurbel van de buren. Je kan hen zeker voor meer informatie vragen over het huis of de buurt. En wie weet heb je ook net je toekomstige buurman of -vrouw leren kennen!

4. Terugkomen

Het volstaat absoluut niet om één keer de woning (en de buurt) te bezoeken. Stel dat je op een rustige woensdagavond gaat kijken en meteen verkocht bent aan het huis, maar pas na het intrekken merkt dat het tijdens het weekend een gigantische drukte is door de sportclub om de hoek. Misschien heb je achteraf spijt en dus kan je best meerdere keren op verschillende tijdstippen het huis en de buurt bezichtigen.

5. Je budget

Niet onbelangrijk uiteraard. Ga altijd op voorhand langs bij te bank om te kijken wat je precies kan lenen. Zo weet je meteen in welke prijscategorie je kan en mag zoeken.

6. Deskundig advies

Weet je niet precies hoe je het kopen van een huis aanpakt? Dan kan je best beroep doen op een aankoopbegeleider. Hoe zij je kunnen helpen, lees je hier!

7. Bouwkundige keuring

Dat het hek een likje verf nodig heeft, ziet iedereen. Maar zijn er nog problemen aan het huis? Sta je dus op punt een huis te kopen, dan vraag je best het bouwkundig keuringsrapport op. Of uiteraard kan je, nog voor de verkoop besloten is, zelf een bouwkundige keuring laten uitvoeren. Zo weet je meteen waar de mogelijke mankementen liggen van de woning en een eventuele kostenberekening van herstellingswerken berekenen.

8. Gemeenteplan

Ergens wonen met een prachtig uitzicht over de gemeente? Graag! Maar als de gemeente na enkele maanden start met de bouw van een groot appartementsgebouw aan de horizon, baal je misschien erg hard. Je kan dus best informeren bij de gemeente in kwestie of er sprake is van de bouw van appartementsgebouwen of de wijziging van diverse percelen.

9. Wegenwerken

Hetzelfde verhaal bij wegenwerken. Heb je ergens een huis gekocht, blijkt dat je straat het komende jaar wordt opengebroken, omdat de leidingen worden vervangen. Daar kan je uiteraard niets aan doen en het is ook niet nodig om daardoor je deal af te blazen, maar je wil het uiteraard op voorhand weten. Ook daarvoor pols je best bij de gemeente op bij wegen & verkeer.

10. Milieu

Wat betreft milieu kan je bijvoorbeeld zeker nagaan of je woning niet in overstromingsgevoelig gebied ligt. Waarom dat belangrijk is? Enerzijds dat je je daar op kan voorbereiden, want ondergelopen woningen zijn -om het op z’n zachtst uitgedrukt- geen pretje. Daarnaast kan je verzekering om die reden bepalen dat jouw verzekeringskosten een pak hoger liggen.

Bron: Zimmo.be
Foto: Pixabay

Facebook35
Twitter
Follow Me
Tweet