Op 5 december bevestigde het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek dat er een tweede wolf aanwezig is in het territorium waar ook Essen onder valt. Heb je kleinvee? Neem dan wolfwerende maatregelen.
Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek heeft bevestiging dat er een tweede wolf leeft in het territorium Noorderkempen, waar ook Essen onder valt. Het lijkt om een mannelijk dier te gaan, op basis van de pootafdrukken.
Heb je kleinvee?
Als je kleinvee hebt, neem je best wolfwerende maatregelen. Je kan hiervoor rekenen op subsidies via Agentschap Natuur en Bos: www.natuurenbos.be/wolf/schade en https://www.natuurenbos.be/dossiers/de-wolf-vlaanderen. Als veehouder kan je ook voor advies en ondersteuning terecht bij het Wolf Fencing Team via www.wolffencing.be. Schade door de wolf wordt vergoed ongeacht de plaats van de schade, als aangetoond is dat het om een wolf gaat. Daarom is het belangrijk dat je schade zo snel mogelijk (binnen de 24 uur) online meldt. Een specialist contacteert je dan om de schade vast te stellen en de oorzaak te onderzoeken. Als de vaststellingen, waaronder een sporen- en een DNA-onderzoek, aantonen dat de schade effectief is aangericht door een wolf, dan heb je recht op een schadevergoeding.
Meer weten?
De wolf is een beschermde diersoort. Hij voelt zich goed in uiteenlopende leefgebieden, zolang ze maar rustig zijn en genoeg voedsel bieden. Dat de wolf zich ook in Vlaanderen weer thuis voelt, is goed nieuws voor onze biodiversiteit. De kans dat je ooit een wolf te zien krijgt, is heel klein. Wolven zijn schuwe dieren, die contact met mensen vermijden. Bovendien hebben ze een goede schutkleur. Hun sporen zijn soms wel te vinden. In een zeldzaam geval kunnen wolven zich neutraal of zelfs nieuwsgierig opstellen bij een ontmoeting met een mens. Het gaat dan vooral om jonge, onervaren wolven.
Wat als een wolf jou benadert?
-Blijf rustig. Het dier zal wellicht snel weer weglopen.
-Als de (jonge) wolf niet zelf vertrekt, jaag hem dan weg. Maak jezelf groot en dreigend: roep hard, klap in je handen, maak grote bewegingen met je armen…
-Hou je hond aan de leiband. De wolf kan een loslopende hond als een indringer of een prooi beschouwen en bijgevolg aanvallen.
-Heb je een wolf, pootafdrukken of uitwerpselen gezien? Meld het via wolf@inbo.be. Voeg indien mogelijk een foto toe.
Meer informatie over de wolf vind je hier.
Bron: gemeente Essen
Foto: Pixabay