Neem jij ook standaard te veel mee in je bagage en maak je je bij de incheckbalie altijd zorgen of je moet bijbetalen? Daarin ben je niet alleen. Maar waardoor komt het dat we altijd te veel inpakken en wat kun je ertegen doen? We zochten het uit.
Onschuldig begin
Het begint zo onschuldig: je pakt een extra trui in voor het geval het toch ’s avonds een beetje koud wordt. En vervolgens pak je nog een extra oplaadkabel, want er zou er maar eentje stuk gaan of kwijtraken. Toch wel handig om je shampoo mee te nemen, want dat spul van het hotel is niet zo geschikt voor je haar en ook al krijg je vast wel handdoeken, is één eigen badhanddoek voor de zékerheid toch echt wel noodzakelijk … Voor je het weet, moet je boven op je koffer gaan zitten om de rits nog dicht te krijgen en ga je naarstig op zoek naar de bagageweegschaal, want dat kilootje meer begint nu wel aan te tikken! Licht reizen is voor veel mensen schier onmogelijk, maar hoe komt dat nou eigenlijk?
Controle behouden
Het is een natuurlijke eigenschap om voorbereid te willen zijn op alle mogelijke scenario’s. Veel van wat we inpakken komt voort uit ‘Voor het geval dat’-scenario’s: voor het geval dat het koud wordt, voor het geval dat je iets kwijtraakt, voor het geval dat de kwaliteit ter plaatse onvoldoende is, voor het geval dat iets ter plaatse niet aanwezig is. Dat gaat gepaard met een onbewuste onzekerheid wanneer je je vertrouwde, persoonlijke omgeving moet inruilen voor het onbekende. En hierbij geldt over het algemeen: hoe onbekender de bestemming en/of hoe langer de reis, hoe meer je je vast gaat klampen aan wat vertrouwd voor je is. Zo voelen we ons op reis onbewust verbonden met thuis. Wat kun je hiertegen doen? Onderbewust verergeren we in ons hoofd vaak het scenario van wat ons kan overkomen als we de spullen niet zouden meenemen. Want laten we wel wezen: een oplaadkabel, trui of flesje shampoo is ter plaatse in de meeste gevallen ook wel te krijgen – en anders is een momentje zonder mobiel of een bad hair day ook niet het ergste wat je kan overkomen. Vraag jezelf dus kritisch af: ‘Wat is het ergste wat me kan overkomen, als ik al deze extra zaken níét meeneem?’ Vaak zul je merken dat de worst case scenario helemaal niet zo catastrofaal is. Een andere reden dat we te veel inpakken, is niet kunnen inschatten hoe multifunctioneel onze kleding is en hoe we items handig kunnen combineren. Daarom nemen we vijf t-shirts mee in plaats van één of twee, ‘voor het geval dat’ (daar is-ie weer). Bij die ene broek past dat ene topje, maar bij dat rokje wil je dat andere topje. Alleen gaat dat weer niet met dat andere rokje, dus daarvoor heb je dan tóch weer een ander topje nodig … Herkenbaar?
Capsule wardrobe
Wat kun je hiertegen doen? Wat heel goed werkt is een mobiele variant van de zogeheten capsule wardrobe. Thuis houdt dat in dat je van alle kledingstukken maar een paar items hebt, die perfect met elkaar te combineren zijn. Bijvoorbeeld twee topjes, vier shirts, twee truien, vier rokken en vier broeken. In je kledingkast hangen dan in totaal dertig tot veertig kledingstukken. Uiteraard passen die niet allemaal in je bagage, dus een mobiele capsule wardrobe bestaat uit maximaal tien tot twaalf kledingstukken (ondergoed niet meegerekend) die goed met elkaar te combineren zijn. Kies bij voorkeur uit je favoriete kledingstukken, die je thuis ook vaak draagt, dan weet je zeker dat je op vakantie niet betreurt dat je je favoriete hemd hebt thuisgelaten. Trek voor de reis zelf comfortabele schoenen aan die je ter plaatse ook veel kunt gebruiken en pak maximaal één ander paar of soort schoeisel, bijvoorbeeld slippers.
Nog meer tips om minimalistisch(er) in te pakken:
- Maak een inpaklijst. Maak een (herbruikbare) lijst van de spullen die je écht nodig hebt en niet moet vergeten. Zet een kruisje bij de spullen die je niet absoluut nodig hebt. Gebruik bij het inpakken de lijst. Past het allemaal niet? Dan haal je als eerste de dingen weg waar een kruisje achter staat. Vind je het creëren van een inpaklijst al veel werk? Geen zorg: dat hebben wij al voor je gedaan!
- Kies een kleiner bagage-item. Een grote koffer is natuurlijk hartstikke handig voor al die souvenirs die je straks gaat scoren, maar een grote koffer zorgt er ook voor dat je ruimte hebt voor spullen die je stiekem eigenlijk niet nodig hebt – voor je het weet past er zelfs geen sleutelhanger meer bij!
- Koop ter plaatse of neem wasmiddel mee. Het maakt niet uit waar je bent: je kunt bijna overal wel een kledingstuk even snel met de hand wassen en vaak is het in no time weer droog. Zo hoef je minder kledingstukken mee te nemen. Let er bij de kledingstukken die je kiest op dat ze licht van gewicht zijn. Niet alleen scheelt dat in het gewicht van je bagage, maar lichte stoffen drogen ook nog eens sneller. Zo kan een microvezelhanddoek ook uitkomst bieden, als je toch écht een eigen handdoek mee wilt nemen.
- Minimaliseer je vloeistoffen. Een fles shampoo, een fles conditioner, je zonnebrandcrème, aftersun, dagcrème, nachtcrème en douchegel … Als je volle flessen van alles meeneemt, ben je ontzettend veel ruimte kwijt en tenzij je een wereldreis gaat maken is de kans klein dat alles in één vakantie op gaat. Eén oplossing is een travel kit te gebruiken: kleine hervulbare flesjes waar je alsnog je favoriete shampoo en conditioner in mee kunt nemen. Nog handiger? Zeep of een shampooblok. Dat wordt niet gerekend als vloeistof en neemt doorgaans ook minder ruimte in. Er bestaan ook zeepjes die geschikt zijn voor huid én haar. En vergeet niet: in veel gevallen kun je ook ter plaatse zonnebrandcrème en aftersun halen. Scheelt je weer gesjouw.
- Maak gebruik van vacuumtassen. Misschien gebruik je ze thuis wel voor handdoeken of beddengoed: vacuumtassen die al het overtollige lucht uit je stof zuigen en een hele stapel wasgoed laat verdwijnen tot een platte kubus. Thuis heb je daar vaak een stofzuiger voor nodig, maar er bestaan ook superhandige reismodellen die je alleen hoeft op te rollen om de lucht eruit te halen. Zo past er opeens weer drie keer zoveel in je tas (néé, niet extra inpakken: dat is voor je souvenirs!).
Bron: Columbus Magazine
Foto: Noordernieuws.be