Wat als je elektriciteit afgekeurd wordt

Wat als je elektriciteit afgekeurd wordt?

Een elektriciteitsinstallatie die voldoet aan de normen willen we uiteraard allemaal. Niet alleen biedt ze zekerheid op vlak van veiligheid in je woning, ook is een woning verkopen met een negatieve elektriciteitskeuring niet altijd even aantrekkelijk. Maar wat moet je doen wanneer deze afgekeurd wordt? Dat zochten we voor je uit.

Eerst en vooral, waarom of wanneer laat je je elektriciteit nu precies keuren? Het belangrijkste antwoord is uiteraard veiligheid, Maar dat betekent niet dat je de keuring jaarlijks moet laten uitvoeren, integendeel. Een keuring is enkel verplicht bij elke wijziging of uitbreiding van elektriciteitsinstallatie. Ook na elke verbouwing of wanneer je je woning wenst te verkopen dien je je elektriciteit te laten keuren. Nadien is het noodzakelijk dit elke 25 jaar te doen.

Afgekeurd, wat nu?
Nadat je je grondig hebt voorbereid, blijkt het toch een maar voor niets. Je krijgt er de stempel ‘afgekeurd‘, maar wat gebeurt er nu? Welke stappen moet je ondernemen? Eigenlijk is dat vrij eenvoudig. Als je elektriciteitsinstallatie de test niet heeft doorstaan, ben je verplicht om aanpassingen uit te voeren die je worden meegegeven. De installatie wordt dan binnen de 12 maanden opnieuw gekeurd. Dit moet gebeuren door dezelfde organisatie.

Lees ook: zo vermijd je een slechte elektriciteitskeuring

Gaat de (ver)koop nog door?
Vermits je bij de verkoop van je woning je elektriciteit eveneens dient te laten keuren, kan er uiteraard twijfel toeslaan wanneer je een negatief resultaat ontvangt. Maar er is gelukkig nog goed nieuws, want zelfs al is het verslag negatief, dan nog kan de verkoop doorgaan. De koper moet dan binnen de 18 maanden na de verkoop alles opnieuw laten keuren, door een organisatie naar keuze.

Bekijk het positief
Een afgekeurde elektriciteitsinstallatie is uiteraard geen fijn nieuws, maar het biedt wel mogelijkheden voor de toekomst. Zo is het het uitgelezen startpunt om alles volledig te vernieuwen en een stapje verder te gaan. In een woning van minstens 30 jaar oud kan je in aanmerking komen voor een renovatiepremie. Denk aan de toekomst en aan het milieu en laat je verlichting aansturen door bewegingsmelders, gebruik dimmers, vervang oude zekeringen, voeg differentieelschakelaars toe, er zijn ongelooflijk veel mogelijkheden. Aan het eind van de rit is het uiteraard win/win.

Bron: Zimmo.be
Foto: Pixabay

Facebook39
Twitter
Follow Me
Tweet