Vier jaar geleden kreeg de reisindustrie in ons land een zware klap met de aanslagen op de luchthaven in Zaventem. De opdoffer die de reissector nu te verwerken krijgt door het coronavirus, zal nog zwaarder – en langer – doorwegen. Hoe redden we onze zomervakantie? VAB vroeg het aan Koen van den Bosch, gedelegeerd bestuurder Vereniging Vlaamse Reisbureaus.
Het gebruik van tegoedbons is vorige week goedgekeurd. Een redmiddel voor de reissector?
“Als je als organisator een reis niet kunt uitvoeren, dan ben je wettelijk verplicht de klant binnen de veertien dagen terug te betalen. Dat is ook logisch. Maar deze situatie kan de reissector niet aan. Idealiter vergoed je pas wanneer je de gelden van je leveranciers terugkrijgt – denk aan luchtvaartmaatschappijen en hoteliers. Maar dat gebeurt in dit geval niet. Als reisorganisator heb je alles vooruitbetaald, dus dat geld heb je niet op je rekening staan. Als je dan de regelgeving zou volgen, moet je gegarandeerd de boeken neerleggen. Dus zijn wij naar de minister gestapt. Het systeem van de tegoedbons als betaalmiddel bij annulatie van pakketreizen geeft ons momenteel ademruimte, maar vroeg of laat zullen we dat geld toch moeten ophoesten. Positief is dat de reizigers met de tegoedbon gedekt zijn aangezien de verzekeraars deze mee dekken. Intussen pleiten wij bij de regeringen voor een noodfonds, om de schade bij de reisorganisatoren te beperken. Voorts hopen we dat alle spelers het spel correct spelen. Als bijvoorbeeld een hotelier op dit moment de betaalde bedragen niet kan terugstorten, hij wel wil garanderen dat de geboekte nachten op een latere datum kunnen opgenomen worden.”
Zijn er voorwaarden verbonden aan de reischeque?
“De tegoedbons worden uitgereikt door de reisorganisatoren zelf en je dient ze dan ook bij diezelfde reisorganisator te gebruiken. Het staat niet letterlijk zo in het Ministerieel Besluit, maar de geest van de tekst geeft wel aan dat je bij voorkeur dezelfde vakantie, hetzelfde verblijf, kortom, dezelfde vakantie boekt.”
Kunnen klanten hun geplande reis ook annuleren?
“Het systeem van de tegoedbons geeft ons momenteel ademruimte, maar vroeg of laat zullen we dat geld toch moeten ophoesten. Positief is dat de reizigers met de tegoedbon gedekt zijn”
Verwacht je door het coronavirus prijsstijgingen of net prijsdalingen?
“Dat is nog koffiedik kijken. Het hangt van zoveel factoren af. Van het aanbod in de eerste plaats. Het is niet ondenkbaar dat door deze coronacrisis bepaalde luchtvaartmaatschappijen of andere aanbieders over de kop gaan. Tegelijk denk ik dat er scherpe prijzen in de markt zullen gezet worden om het toerisme opnieuw aan te zwengelen.”
Viroloog Marc Van Ranst adviseerde om dit jaar niet op zomervakantie te gaan. Wat is jouw reactie?
“Maggie De Block zei dat het nog veel te vroeg is om al uitspraken te doen over de zomervakantie. Dat doet me plezier”
Hoe zie je de toekomst van de reissector?
“Het toerisme is op mondiaal vlak stilgevallen. Dit is ongezien. Vliegtuigen staan aan de grond, cruiseschepen liggen aan de ketting… De impact is fenomenaal. Als we de virologen mogen geloven, heeft warm weer een positieve impact op het virus. Laten we hopen dat we dit snel onder controle krijgen, zodat we ook snel opnieuw kunnen reizen. Hoe de mensen zullen reageren, valt echter nog af te wachten. We hebben nu gedwongen ‘huisarrest’ en velen gaan daar creatief mee om, maar wat als we straks weer buiten mogen? Uiteraard hoopt de reissector de draad snel weer op te pikken, maar dat zal van de reizigers afhangen. Het lijkt me in ieder geval geen goed idee dat we straks met z’n allen de vakantie in eigen land doorbrengen, want dan zitten we met te veel personen op één plek en kan een virus weer de kop opsteken. Ik las dat Hong Kong de situatie in zes weken onder controle had. Ik heb er goede hoop op dat dat hier ook kan, zodat we straks weer op een doordachte manier kunnen genieten!”
Bron: VAB
Foto: Noordernieuws.be