Annelies Stroobant - Over Katten eten en drinken - Noordernieuws.be 2019 - IMG_6392a95-2

Wist je dat katten vaste eet- en drinkgewoontes hebben?

Dierenartsenpraktijk Het Hof in Essen is de eerste in de provincie Antwerpen en de derde in heel België, die de internationale accreditatie kreeg van ‘Cat Friendly Clinic’. Dit houdt in dat de hoogste eisen worden gesteld aan het behandelen en hospitaliseren van katten en dat de behandelkamers aangepast zijn om de beste zorg te geven en stress zoveel mogelijk uit te sluiten.

Katten zijn geen kleine honden

Sommige mensen denken dat katten kleine honden zijn en behandelen ze ook zo. Maar katten zijn echt heel andere dieren. Annelies Stroobant van Dierenartsenpraktijk Het Hof volgde bijscholing over kattengedrag en kattenprobleemgedrag in Beveren en deelt haar tips met ons.

Rust en vertrouwen

Katten zijn gewoontedieren en houden er van dat hun eten en drinken altijd op dezelfde plaats staan. Dit constante gegeven bezorgt de kat een gevoel van rust en vertrouwen. Het beste is om het eten en drinken niet naast elkaar te zetten, dat zorgt er namelijk voor dat ze minder drinken.

Wist je dat katten vaste eet- en drinkgewoontes hebben

Vocht uit prooien

In het wild zullen katten zelden hun prooi bij het water eten. Ze gaan er van uit dat dat het water vervuilt en daarmee ondrinkbaar wordt. Daarnaast halen ze al voldoende vocht uit hun prooien om hun vochtgehalte op peil te houden. Bij huiskatten is dat laatste niet het geval, omdat droge brokjes geen water bevatten. Natte voeding, zoals blikvoer, verhelpt dit probleem gedeeltelijk, maar ook niet helemaal.

Nierproblemen

Katten kunnen op latere leeftijd problemen krijgen met hun nieren, daarom is drinken heel erg belangrijk. De kat zelf vindt eten veel belangrijker. Als ze kunnen kiezen, kiezen ze voor het voedsel. Misschien denk je dat jouw kat geen problemen heeft met de plaats van het water pal naast het voer. Maar als ze de kans krijgen, drinken ze toch ergens anders. Zoals uit jouw beker, een vaas, de vijver, uit de kraan…

Wist je dat katten vaste eet- en drinkgewoontes hebben2

Zet de drinkbak op een rustige plaats

De plek waar het drinken staat is erg belangrijk. Zet het drinken op een veilige, rustige plaats waar niet aldoor gelopen wordt. Bijvoorbeeld onder je bureau, zodat je kat in alle rust kan drinken en niet afgeleid wordt. Katten voelen zich kwetsbaar als ze drinken. Zet daarom de drinkbak zo’n 20 tot 30 centimeter van de muur, zodat ze tussen de muur en het water kunnen gaan zitten. Zo voelen ze zich veiliger en zullen daarom de tijd nemen om (meer) te drinken. Gebruik geen plastic schotels of bakjes, die geven voor de kat een vieze smaak af. Het lekkerst vinden ze gefilterd of regenwater, lekkerder dan kraantjeswater. Ronde of ovalen drinkbakken vinden katten het fijnst, omdat dan hun gevoelige snorharen niet tegen de randen komen. Bijvoorbeeld een wijde vaas, een slakom, een mengbak, … Zet eens een ronde vaas met waterplantjes op je tafel, je zal zien dat ze er weg van zijn en er heel regelmatig van drinken. Bovendien ziet het er nog erg leuk uit ook.

Het natuurlijk eetpatroon

Een kat eet 10 tot 20 keer per dag een kleine hoeveelheid voedsel. In het wild vangen ze zo’n 8 tot 10 kleine prooien per dag. Het beste dieet is dat er altijd brokjes staan, zodat ze aan die hoeveelheid kleine porties komen. Dit lijkt nog het meeste op hun natuurlijk eetpatroon.

Wat te doen bij te zware katten

Als je kat te zwaar is, wordt al gauw aangeraden om hem of haar nog maar 2 of 3 keer per dag eten te geven. Maar dit kan precies tegenovergesteld werken, omdat ze zich dan juist gaat fixeren op eten. Beter is dan om een combinatie te gebruiken van het natuurlijke eetpatroon zoals hierboven genoemd (met light voeding), voedselverrijking (dan moet de kat ‘werken’ voor het eten), en meer beweging. Doe dit in combinatie met het advies dat je dierenarts je geeft over het voedingspatroon.

De anti-schrokkom

Een goed middel is de anti-schrokkom. Deze laat katten ‘werken’ voor hun eten. Neem bijvoorbeeld een lege eierdoos en doe hier wat brokjes in, die ze met hun pootje te pakken moeten zien te krijgen. Of gebruik lege wc-rolletjes met wat brokjes erin.
Er zijn ook speciale speelballetje met openingen. Daar doe je wat brokjes in en de kat zal de bal moeten verrollen voordat er een brokje uitvalt. En zo zijn er heel wat methodes om de kat te laten werken voor het eten.

Dierenartsenpraktijk Het Hof

Foto’s katten: Noordernieuws.be

NN

Facebook182
Twitter
Follow Me
Tweet