Dat vraag je je misschien af als je ’s ochtends verrast wordt door een laagje rijm of een plotse hagelbui midden op de dag. Wie nog twijfelt over het heil van winterbanden, raden we toch aan even verder te lezen.
Zijn winterbanden enkel nuttig bij sneeuw?
Nee, ze hebben zeker ook nut bij regen en kou. Zodra de temperatuur onder 7°C zakt, is het verstandig om winterbanden te monteren. Ze zijn speciaal ontwikkeld voor winterse omstandigheden.
Wat maakt het verschil met zomerbanden?
Het rubber van zomerbanden wordt harder bij lage temperaturen, waardoor de grip niet langer optimaal is. Niet alleen zorgt de rubbersamenstelling van winterbanden voor een betere wegligging, winterbanden hebben ook een ander profiel, waardoor ze water beter afvoeren en zo aquaplaning voorkomen. Voorts zorgen lamellen of fijne inkepingen in het bandoppervlak ervoor dat de band zich kan vastklampen aan een besneeuwde ondergrond.
Hebben winterbanden nut bij elektrische auto’s?
Jazeker! Meer zelfs, bij elektrische wagens hebben winterbanden extra voordeel. EV’s hebben namelijk altijd een automatische aandrijving, waardoor je als bestuurder minder ‘trucjes’ kan toepassen om op gladde ondergrond weg te rijden (bijvoorbeeld vertrekken in tweede versnelling). Bovendien bieden elektrische voertuigen het volledige aandrijfkoppel vanaf de start, wat kan zorgen voor doorslippende wielen. Een goede winterband biedt een veel betere tractie. Dit is vooral handig wanneer je moet vertrekken uit een parking met gedraaide wielen of op een lichte helling.
Heb je winterbanden nodig als je ABS en ESP hebt?
Zelfs wie beide systemen heeft, doet er goed aan om met winterbanden te rijden. Zowel ABS als ESP kan pas behoorlijk werken als ook het contact met het wegdek goed is. En hoewel het gebruik ervan in ons land niet verplicht is, raadt VAB iedereen aan om voor winterbanden te kiezen, ook als je enkel korte afstanden aflegt.
Bron: VAB
Foto: Pxhere