Op sneeuwdagen is de fiets – nog meer dan anders – de snelste en veiligste manier om door de stad op het werk te raken. Er zijn gewoon een aantal zaken waar je best rekening mee houdt.
Sneeuw veroorzaakt steevast chaos op de weg. Fietsers komen dan vaak als winnaars uit de bus. Met deze tien tips ga je niet tegen de vlakte en kom je met de glimlach op het werk aan.
Is er gestrooid?
De autoweg is meestal rijkelijk bestrooid, eerst met zout en daarna met aanschuivende wagens, terwijl het fietspad in heel wat gemeenten moet wachten op de laatste ronde van de strooiwagens. Heb je de indruk dat jouw traject wordt vergeten? Neem dan contact op met je stadsbestuur. Als een fietspad niet veilig is om erop te fietsen dan mag je op de rijweg fietsen. Automobilisten moeten minimaal 1 meter afstand houden.
Let op voor ijs onder de sneeuw
Verse sneeuw is voor fietsers geen probleem, het is zelfs prettig om door te fietsen, maar ijs is dat wel. Verken tijdens je eerste hectometers op je gemak hoe de ondergrond erbij ligt, vooral in bochten. Door je achterrem in te knijpen kan je testen hoe glad de baan is. Let op voor banen die eerder sneeuwvrij zijn gemaakt met zout. Het kan dat het smeltwater ondertussen een ijspiste heeft gevormd.
Laat wat lucht uit je banden
Gewone fietsbanden pomp je normaal op tot 4 bar, voor racefietsen met dunne bandjes is dat 7 bar. (Op de zijkant van je band staat hoeveel je maximaal mag pompen.) Laat op vriesdagen je banden leeglopen tot respectievelijk een ruime 2 bar en 4 à 5 bar. Let wel: zachtere banden hebben meer grip, maar het is wel harder trappen.
Sven Nys achterna
Wie echt stabiel wil rijden, ook over ijs, kan de aanschaf van banden met meer profiel overwegen. Winterbanden dus, genre wat Sven Nys heeft liggen. Ook hiervoor geldt: handig op sneeuwdagen, maar harder doortrappen op mooie dagen.
Geen haast bij
Vertrek iets vroeger en neem je tijd. Je bent toch sowieso eerder dan je collega’s die met de wagen komen.
Blijf van je voorrem af
Fiets zo veel mogelijk in rechte lijn en rem eerder – niet abrupt – dan je gewoon bent. Raak je voorrem op sneeuwdagen niet aan.
Gebruik je hele lichaam
Stuur met je volledige lichaam, vanuit je heupen, een bocht in. En verplaats je gewicht naar achter op de fiets.
Kleed je niet te dik
Draag warme kleren maar wees ook niet overdressed, anders ga je zweten. Net iets te koud vertrekken is meestal de beste optie om het tijdens het fietsen aangenaam warm te hebben. Kies liever voor thermisch ondergoed dan extra buitenlagen. Draag niet je beste kleren of trek een regenbroek aan. Tante Kaat heeft nog geen remedie tegen vlekken afkomstig van vuile sneeuwmodder en zoutwater.
Helm op
Het is niet stoer, alhoewel het dat wel kan zijn, maar draag een helm.
Elektrisch fietsen
Fiets je elektrisch, dan gelden bovenstaande tips evengoed, maar je hebt wel een extra troef. Omdat een elektrische fiets zwaarder is, gaat hij stabieler dan een gewone fiets door de sneeuw. Wees er wel met je gedachten bij, want de aandrijving zou je bij het vertrek of in bochten kunnen verrassen. Ook goed om te weten: op koude dagen gaat je batterij minder lang mee. Laad ze daarom vaker op dan je gewoon bent en liefst binnen.
Extra tip: Poets je fiets regelmatig. Het zout versnelt immers roestvorming.
Bron: VAB
Foto: Noordernieuws.be