4 Tips voor het slapen

Zo slaap je als een roos: 4 tips

Er is weinig zo belangrijk in het leven als een goede nachtrust. Maar hoe zorg je daarvoor? In dit artikel geven we een aantal handige tips.

1. Zorg voor een fijne slaapplek

Een fijne slaapplek kan het verschil maken tussen een goede en een slechte nachtrust. Wat hieronder wordt verstaan is voor elk persoon anders, maar je kunt in ieder geval denken aan een goed matras, kussen en dekbed. Ook moet het de juiste temperatuur zijn in je slaapkamer en heb je idealiter geen last van licht of geluid.

2. Een goede avondroutine

Je routine voor het slapengaan kan de kwaliteit van je slaap flink beïnvloeden. Volgens onderzoek van een bekend casinoblog kun je het beste mediteren voordat je gaat slapen. Deelnemers die mediteerden voordat ze naar bed gingen sliepen gemiddeld acht uur en vier minuten en waren ’s nachts slechts twaalf minuten wakker. Meditatie staat bekend als een effectief middel tegen stress, dus deze uitkomst komt zeker niet uit de lucht vallen. Volgens het onderzoek is dertig minuten genoeg, dus hier kun je makkelijk tijd voor vrij maken. Ook een gezichtsmasker opdoen, het kijken van een komedie, naar muziek luisteren en opruimen scoorden hoog.

Wat moet je juist niet doen volgens het onderzoek? Het kijken van een horror- of misdaadfilm zorgt voor de slechtste slaapkwaliteit. Een misdaadshow kijken is ook uit den boze en interessant genoeg is het niet aan te raden om kort voordat je naar bed gaat met vrienden of familie te praten, of dat nu telefonisch of persoonlijk is. Ook thuis sporten verstoort je slaap. Ben je iemand die graag ’s avonds laat sport? Kies dan liever voor een rustige yogasessie.

3. Reken af met piekeren

Gepieker gooit voor vele mensen roet in het eten bij het in slaap vallen. Het is belangrijk dat je hier niet in blijft hangen. Een bekend middel tegen piekeren is je gedachten van je af te schrijven. De kans is heel klein dat je op dat moment daadwerkelijk iets met je gedachten kunt doen. Door je piekergedachten op te schrijven ‘parkeer’ je ze als het ware. Hierdoor is het makkelijker om ze los te laten. Ook kan het helpen om afleiding te zoeken. Laat het slapen even los en lees een boek, luister naar muziek of neem een douche. Meestal val je daarna veel sneller in slaap.

4. Let op wat je eet en drinkt

Wat je eet of drinkt in de uren voordat je gaat slapen heeft invloed op de slaapkwaliteit. Om maar even met een open deur te beginnen: drink liever geen cafeïne voor het slapengaan. Sterker nog, je kunt koffie of andere dranken met cafeïne het best niet meer na 15.00 uur drinken. Het kan namelijk best lang duren voordat de cafeïne helemaal is uitgewerkt. Ook alcohol en slapen zijn geen vrienden. Hoewel een alcoholisch drankje er wellicht voor kan zorgen dat je sneller in slaap valt, slaap je er minder diep door. Ook wordt het afgeraden om een zware maaltijd te eten voordat je naar bed gaat. Anderzijds is een lege maag ook niet bevorderlijk voor je nachtrust. Heb je toch erge honger, eet dan iets lichts. Denk aan een handje noten, een banaan of een rijstwafel.