Laatste nieuws:
Zo verwijder je vlekken uit parket

Zo verwijder je vlekken uit parket

Een ongelukje is snel gebeurd en zit in een klein hoekje. Of het nu een glas limonade of koffie is, een vlek op de vloer – en zeker op parket – ruim je best zo snel mogelijk op. Maar wist je dat je niet elk middeltje mag gebruiken voor je vloer? We brengen de belangrijkste vlekken in kaart.

SOS Vlekken

Geen nood! Een wijnvlek gaat er zo uit. Ook andere vlekken vormen geen probleem.

1. De vaak voorkomende vlekken
Vlekken zoals vet, koffie en wijn zijn relatief gemakkelijk te verwijderen. Deze kunnen in de meeste gevallen aangepakt worden met water en vloerenzeep. Lukt het niet van de eerste keer, probeer dan een intensieve reiniger, zoals detergent, die de houten vloer iets steviger reinigt.

2. Vlekken van schoenen
Met je schoenen over parket lopen, dan komen er weleens de typische zwarte vlekken vrij. Dat is rubber, die gemakkelijk verwijderd kan worden met vlakgom. De restanten na het gommen kan je nadien eenvoudig stofzuigen.

3. Hardnekkige vlekken
Heb je geprobeerd om een vlek weg te poetsen, maar was het geen succes? Dan is de vlek te hardnekkig en dient ze iets steviger aangepakt te worden. Met een oppervlakkige vlek kan je proberen ze te schuren met een fijn laagje schuurpapier. Dat doe je steeds in de richting van het hout, totdat de vlek weg is. Nadien volstaat een normale vloerenzeep met water.

4. Zuurvlekken
Is de vlek nog niet verwijderd na het schuren, dan heb je waarschijnlijk te maken met een zuurvlek. Dat zijn vlekken die kunnen ontstaan door uitwerpselen van een dier, zoals urine of braaksel. Het zuur trekt dan in het parket, waardoor het hout er erg donker uitziet. Een oplossing hiervoor kan onder andere ontweringswater zijn. Dat is speciaal water die na het schuren van de vlek aangebracht kan worden. Slaag je er op die manier in om de vlek weg te krijgen, dan kan je dat plek nog best even oppoetsen met water en vloerenzeep.

5. Watervlekken
Tot slot kan ook water vlekken op je parket veroorzaken. Zo kan een oorzaak van een watervlek bijvoorbeeld zijn dat een geoliede vloer nog niet is uitgehard. Mors je dus water en merk je het niet op tijd, dan moet je vloer opnieuw in de olie worden gezet. Een tweede oorzaak is een vloer die net te weinig olie heeft. Dan is je vloer onvoldoende beschermd en creëer je vieze watervlekken. Zijn het te hardnekkige vlekken, dan kan je je vloer best eerst behandelen met ontweringswater. Gebruik nooit bijtende producten om je houten vloer te reinigen.

Bron: Zimmo.be
Foto: Pixabay

Facebook19
Twitter
Follow Me
Tweet