Zo voorkom je glijpartijen bij regenweer

Zo voorkom je glijpartijen bij regenweer

De combinatie van regen en koude tijdens de herfst geeft vaker problemen op de weg. Met deze tips voor automobilisten en fietsers hou je het veilig!

Veel automobilisten én fietsers moeten wennen aan de weersomstandigheden in de herfst. Regen, waardoor het rijgedrag aangepast moet worden; koudere temperaturen, waardoor het wegdek er soms gevaarlijk glad bij kan liggen; en natte bladeren op wegen en fietspaden. Met wat extra aandacht en deze tips kun je ongevallen voorkomen!

Tips voor fietsers:

Pomp je banden niet te hard op
Met een te hoge bandendruk heb je minder grip op de weg, omdat het bandoppervlak op het wegdek kleiner is. Ook het profiel van je fietsbanden moet nog voldoende diep zijn.

Zet je zadel niet te hoog
Als je zadel te hoog staat, dan kun je moeilijker op- en afstappen. Bovendien geraak je dan moeilijker met je voeten aan de grond als je plotseling moet remmen.

Kies voor een zwaardere versnelling
Door zwaarder en dus rustiger te trappen, blijft het door de ketting aangedreven wiel stabiel. Wie een elektrische fiets heeft, zet daarom ook best niet de maximale ondersteuning aan, omdat je daarmee de controle over je trapkracht en dus ook je feeling met het wegdek kunt verliezen.

Controleer je remmen
Controleer de staat van je remblokjes of ga naar je fietshandel en laat je remmen nakijken. Met versleten remblokjes duurt het namelijk langer voor je stilstaat. Gebruik je voorrem niet te bruusk, zeker niet in een bocht.

Wees voorzichtig in de bochten
Nader je een bocht? Bol dan rustig uit en trap niet bij in de bocht. Zeker in de herfstperiode, wanneer er nog veel bladeren op het fietspad liggen, moet je extra voorzichtig zijn.

Denk aan je veiligheidsuitrusting zichtbaarheid
Met het winteruur wordt het voor kwetsbare weggebruikers extra belangrijk om goed zichtbaar te zijn in het verkeer, zorg daarom voor een fluohesje. Ook een helm en handschoenen zijn geen overbodige luxe.

Tips voor automobilisten

Zorg dat je auto in goede staat is
In de winter is het belangrijk om goed te zien en gezien te worden. Zorg ervoor dat de lichten goed werken en de koplampen correct afgesteld staan, de ruitenwissers niet versleten zijn en je voldoende sproeivloeistof met antivries hebt. Controleer ook zeker de bandenspanning, want bij koudere temperaturen kan die dalen, wat zorgt voor minder stabiliteit en grip op de weg.

Houd voldoende afstand
Op een nat of glad wegdek duurt het langer om tot stilstand te komen, omdat de remweg langer is. Hou dus meer afstand en pas je snelheid aan. Besteed ook extra aandacht aan voetgangers en fietsers in het verkeer, want tijdens de avondspits en zeker bij regenweer zijn zij minder goed zichtbaar.

Kijk ver vooruit en anticipeer
Door anticiperend te rijden, kun je altijd tijdig reageren op je voorliggers. Gaat je wagen aan het slippen, kijk dan naar de plek of opening waar je naartoe wilt rijden en niet naar het obstakel dat je wilt vermijden.

Vertrek gecontroleerd vanuit stilstand
Vanuit stilstand vertrekken op gladde wegen vraagt wat techniek. Geef nooit te veel gas, want dan gaan je banden aan het slippen. Geef een beetje gas en laat de koppeling rustig los. Het kan helpen om de ESP of tractiecontrole even uit te schakelen. Die zal bij het doorslippen namelijk het vermogen doen verminderen net op het moment dat je het vermogen nodig hebt. Vergeet niet om daarna de tractiecontrole meteen weer in te schakelen.

Gebruik je rem verstandig
Ga niet bruusk remmen, zeker niet wanneer je een bocht nadert. Laat voor de bocht je gaspedaal los, zodat je vaart mindert. Moet je toch een noodstop maken? Dan is het belangrijk om te weten of je wagen ABS heeft of niet. Wie geen ABS heeft, moet pompend remmen. Heb je wel ABS? Dan mag je net niet pompend remmen, maar moet je het rempedaal hard indrukken en ontkoppelen. ABS zorgt ervoor dat je wielen blijven draaien, waardoor je kunt blijven sturen als dat nodig is.

Bron: VAB
Foto: Pixabay

Facebook59
Twitter
Follow Me
Tweet